Meer dan marketing - Fundament All Media

Meer dan marketing

Fundament All Media een marketingbedrijf noemen is een beetje hetzelfde als een smartphone een telefoon noemen.

“Fundament All Media een marketingbedrijf noemen is een beetje hetzelfde als een smartphone een telefoon noemen.”

Door toeval stonden er bij Frank laatst twee schermen open: het ene scherm gaf een overzicht van alle lopende werkzaamheden weer, het andere een overzicht van al onze geschreven blogs. Er viel iets op: een deel van onze werkzaamheden zijn onderbelicht. En omdat we met onze blogs een kijkje in onze keuken bieden voelden we ons geroepen om via deze weg iets te vertellen over de ICT en technische werkzaamheden van Fundament All Media.

Kaartenhuis of kasteel?

In 2016 hebben wij tot op heden aan ruim honderd Nederlandse nieuwbouwprojecten en een aantal overkoepelende nieuwbouwportalen gewerkt. Strakke designs en huisstijlen met goeie storytellers zijn onderdelen van een website die je tijdens je klantreis als eerste ziet. Echter is een website net als een huis. De mooie architectuur, bouwstijlen en gevels zijn pas mogelijk met een stevig…fundament ?

Wanneer is een huis een (t)huis?

Stel je eens voor dat jouw eigen huis de volgende zaken niet heeft: fundering, elektriciteit, isolatie, stromend (warm) water, verwarming, wifi, enzovoort. Inderdaad, je kunt dan in principe ook in een grot wonen. Het zijn zaken die je niet ziet en waar je je huis niet op uitzoekt omdat het vanzelfsprekende eigenschappen zijn. Maar zonder die eigenschappen is je huis geen (t)huis.

Het fundament van een website vind je terug in de achterliggende techniek. Programmeurs en front-end developers slaan heipalen, leggen bouwstenen, leidingen, elektriciteit, bedrading, vloerverwarming, enzovoort. Alles ten behoeve van ‘het huis’ dat je uiteindelijk op het wereldwijde web ziet.

Een datamodel als fundering

Bij het bouwen van een huis begint de projectontwikkelaar met het opstellen van een plan. Dit doet hij aan de hand van de gestelde eisen, de kosten en de beschikbare ruimte. Vervolgens wordt de fundering en het geraamte getekend en gebouwd. Een programmeur houdt zich in deze fase bezig met het datamodel (‘de bouwtekening’), de fundering en het geraamte van het huis.

Een database om op te bouwen

Een veelgebruikte term voor programmeurs is database. Hier wordt alle informatie gestructureerd opgeslagen. Het datamodel beschrijft vervolgens hoe deze informatie gebruikt moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van leidingen, kabels en verwarmingsbuizen.

Warm je op aan de functionele programmeercode

Al die leidingen en elektriciteitskabels hebben geen nut als er geen functionaliteit aan het uiteinde hangt. Denk aan bijvoorbeeld wandcontactdozen, radiatoren, verlichting en de douche. Zo werkt het ook met de informatie die opgeslagen wordt in de database. Deze informatie moet ergens weergegeven worden, of een gebruiker moet informatie op de juiste manier kunnen wegschrijven. Hiervoor dient de functionele programmeercode. Deze beschrijft in zekere zin een interactief verhaal met zoveel mogelijke scenario’s die gekozen worden op basis van de invoer en de achterliggende informatie.

“De functionele programmeercode beschrijft een interactief verhaal.”

Gebruikersinterface

De afwerking van de woning is er niet alleen om deze mooi te maken maar ook om het huis te beschermen tegen weer, wind en inbrekers. Nadat een programmeur klaar is met de gebruikersinterface (ook wel front-end genoemd) kan ieder mens op een juiste manier in ‘het huis’ leven. Door gebruik te maken van goede beveiliging, denk aan een alarm en goede sloten, worden inbrekers buiten gehouden.

Programmeerinterface

Waar front-end bedoeld is voor menselijke gebruikers is een programmeerinterface bedoeld voor geautomatiseerde ‘gebruikers’, ook wel robots. Een machine kan heel efficiënt communiceren met een andere machine door middel van een contract. Dit contract beschrijft de definities en regels voor het communiceren zodat de twee machines elkaar begrijpen. In een huis heb je bijvoorbeeld de meterkast. Deze communiceert automatisch met de juiste energieleverancier.

De verbouwing

Dan ga je uiteraard een keer je huis verbouwen. Hiervoor maak je eerst een plan, waarbij je jezelf vragen stelt als: “Kan ik die muur er uit slopen of is het een steunmuur?” of “Waar moet de extra fundering liggen voor de bijkeuken?” Zo gaat een programmeur bij een verbouwing ook te werk. Er wordt eerst weer een plan gemaakt binnen het datamodel. Er wordt in alle ‘gaten en hoeken’ gekeken en bepaald in hoeverre er aanpassingen nodig zijn. Want bepaalde gedeeltes in het datamodel zouden zo maar eens een ‘steunmuur’ kunnen zijn.

“Kan ik die muur er uitslopen of is het een steunmuur?”

Vervolgens wordt ook de database (zit er een leiding in de muur vóór ik ga boren?), de functionele programmeercode en de gebruikers- en programmeerinterface onder handen genomen. Om vervolgens de hele verbouwing zo af te ronden dat er weer in het huis geleefd kan worden!

5 + 1 designtrends van 2019

Categorie: Blog

Het jaar is inmiddels halverwege. We zien de nieuwe trends van 2019 opkomen en ook wat de blijvende trends van dit jaar zijn. Zo nemen we dit jaar definitief afscheid van statische pagina’s, flat design… Verder lezen »