Maak ik een foto met of zonder filter? #nofilter

We hebben er allemaal een: een mobiele telefoon. We maken met ‘de wereld in de hand’ soms prachtige foto’s. En als ze net niet helemaal perfect zijn, hebben we een scala aan filters tot onze beschikking. Met applicaties zoals Prisma (verkozen tot beste applicatie van 2016), Snapchat en Instagram wordt het ons tegenwoordig een stuk makkelijker gemaakt. Fotografie leeft enorm en velen noemen zich ineens fotograaf. Maar is dit wel echt zo?

Bij Fundament All Media heb ik dagelijks te maken met fotografie. In een campagne kan een goede foto de juiste indruk geven van een locatie, gevoel of doelgroep. Het is daarom erg van belang dat ik vooraf goed bepaal welke kant ik op wil met een campagne en welke doelgroep ik graag aan wil spreken. Een keer investeren in het maken van professionele foto’s levert je ook een langetermijnwaarde. Veel beeldmateriaal kun je namelijk ook gebruiken voor het opbouwen van een eigen stock. Hoewel je tegenwoordig van verschillende stockfotosites, zoals pexels.com en pixabay.com, gratis stockfoto’s kunt downloaden, pleit ik ervoor om eigen foto’s te (laten) maken. Dit geeft je campagne (lees ook de blog over positionering), organisatie of bedrijf een eigen identiteit en daarmee een sterke uitstraling.

Volgens Deloitte zijn er in 2016 2,5 triljoen foto’s geshared waarvan er 90% gemaakt is met een mobiele telefoon. Er zijn zelfs al fotografen die volledig overgaan op mobiele fotografie. En dat vind ik toch best dapper.

Ik kom uit een gezin waarin fotografie een hot item is. Mijn vader, die al meer dan 25 jaar het vak van fotografie beoefent, gaat nog regelmatig op pad om te fotograferen. Hij maakt prachtige kiekjes die we tot de dag van vandaag nog graag bekijken. Deze kiekjes zijn met een professioneel oog gemaakt. Goede fotografie zit hem niet in de filter die je gebruikt. Het is veel meer dan dat. Een fotograaf heeft oog voor kleine en grote onderwerpen en fantastische composities. Hij kijkt naar bijzondere standpunten, lichtinval, sluitertijd en vooral naar het juiste moment.

Met een beetje tijd en geduld kun jij ook fantastische foto’s maken. Ga eens op pad. Kijk naar de mooie dingen om je heen. Mocht je een dikke digitale spiegelreflexcamera in de kast hebben liggen of (nog vetter) een ouderwets toestel met rolletje, dan zijn dit de trends voor 2017:

Back to the ’90s

Close to life foto’s
Snapshots
Overbelichte fotografie
Polaroidfotografie
En tja, als je dan een vette foto geschoten hebt op je mobieltje, kies dan een toffe filmfilter die je foto iets wazig maakt.

Mensen zijn geweldig

FAM blog fotografie

Gevoel en beweging
Neem close-ups
Zet mensen op de foto
Kies andere standpunten

Stereotype fotografie

Kijk naar de pareltjes tussen de mensen
Kijk eens naar een ander mens

Stap uit je kader

Speelse fotografie (out of the box)
Ga voor meer contrast
Zoek diepte in fotografie
Bekijk je eten eens vanuit een ander standpunt

Mooi grauw is niet lelijk

Kies eens voor grauwe luchten
Ga de deur eens uit vlak voor een stortbui
Mist, regen en wolken zijn prachtig

Zoek het dichtbij

Ga eens op zoek naar kleine easter eggs
Fotografeer texturen of kleine natuurelementen

Ik ben erg benieuwd naar jouw resultaten. Post ze op Instagram met #maakdeverbinding. Dan selecteren wij elke maand de mooiste foto die het predicaat ‘FAMtastisch’ krijgt.

Webinar: Meedogenloos behulpzaam

Categorie: Blog

Als je aandacht van je potentiële klanten wilt voor jouw business dan moet je die potentiele klant weten te raken. Dat doe je door de juiste informatie te geven die vragen van die klant beantwoordt.… Verder lezen »