Wordcamp Cologne 2015; Optimaliseer uw website

De NS doet het zo slecht nog niet. Zonder hier een lofzang te willen houden: onze 7 uur durende treinreis door Duitsland was op zijn zachts gezegd een bijzondere ervaring. Een overwegstoring, bovenwegstoring, seinstoring, wisselstoring en een omleiding vat kortgezegd onze helse tocht samen, met als einddoel: WordCamp Cologne 2015, Keulen. We hebben deze conferentie bezocht om nieuwe WordPress kennis op te doen!

De reis was zeker de moeite waard; hieronder hebben we even de meest aansprekende onderwerpen van de conferentie voor je op een rijtje gezet:

WORDPRESS REST API
WordCamp trapte af met een interessante lezing over de WORDPRESS REST API. Dit maakt het mogelijk om van WordPress alleen je backend te maken. Via WordPress beheer je dan alleen je content. Nieuw? Nou nee, maar met de WP Rest API is het mogelijk om -volledig los van je WordPress installatie- de voorkant van je website te bouwen. Je zit hierdoor niet meer vast aan PHP maar zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een JavaScript applicatie die draait op een WordPress backend. Nog meer voordelen?

  • Backend & Frontend van je website volledig gescheiden, hierdoor zie je aan de voorkant niet meer dat een website in WordPress gebouwd is. Veiliger zijn tegen hackers.
  • Met JavaScript kun je real time validatie toepassen op bijvoorbeeld je formulieren. Tijdens het invullen van een formulier kun je dan al aangeven of ingevoerde gegevens kloppen. Snellere en betere invoer als resultaat.
  • Je zou hiermee ook kunnen bewerkstelligen dat het editen van content aan de voorkant van de website gedaan kan worden. Makkelijker kunnen ze het niet maken.

Er is nu nog een WordPress plugin nodig om dit mogelijk te maken. Wij wachten nog even met gebruik totdat het wordt opgenomen in de WordPress Core; daar wordt nu hard aan gewerkt. Wordt dus vervolgd!

USER FEEDBACK PLUGIN
De volgende lezing ging over de USER FEEDBACK PLUGIN. Een Zwitsers bedrijf heeft een open source plugin ontwikkeld waarmee je in je WordPress site als gebruiker gemakkelijk bugs/suggesties/feedback kan rapporteren aan de website beheerder.

Bij het rapporteren van deze feedback stuur je eenvoudig een screenshot mee waarin ge-highlight is waar het probleem zich bevindt. Onze bedoeling is deze open source plugin naar onze eigen wensen aan te passen en in te gaan zetten, zodat onze klanten ons nog makkelijker kunnen bereiken en verduidelijken wat het eventuele probleem is.

OPTIMIZE WITHOUT TESTING
Kijk naar wat anderen doen om hun websites te optimaliseren. Waarom? Kleinere websites, met minder dan 10.000 bezoekers per week, lonen de moeite niet om te testen. De waarden die je test op deze websites zijn niet volledig betrouwbaar. Daarnaast kost testen tijd en geld. Waarom niet naar bijvoorbeeld Google, Amazon en andere grote websites kijken. Als het voor hen werkt, waarom dan niet voor jou? Hier kwamen een aantal interessante punten naar voren:

  • Call To Action op elke pagina in je website.
  • Slides are cool, Sliders are not. Door content te gebruiken in een slideshow die automatisch afspeelt, missen bezoekers deze informatie. Niet alle bezoekers kijken meteen naar content in de slideshow. Door bijvoorbeeld pijltjes toe te voegen en de klant zelf te laten sliden missen ze nooit de eerste slide.
  • Houdt formulieren zo kort mogelijk en check usability. Bij twijfel? Laat het liever weg.
  • Leid niet af van je content. Dus geen banners: zorg dat je boodschap in de content verwerkt zit.
  • Bouw vertrouwen op bij je klant. Dit kan door simpele dingen als een icoontje van een slot bij je contactformulier te plaatsen. Zo laat je zien dat je op een veilige manier omgaat met de gegevens van je bezoekers. Maar ook recensies van eerdere klanten of contactgegevens op elke pagina bouwen aan dat vertrouwen.

Voldoet jouw website al aan deze eisen? Of wil je hulp bij de analyse van de website? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Dennis Rosema & Jurgen de Vries
dennisjurgen