Fotoshoot MeppelWoont

In opdracht van de Gemeente Meppel heeft Fundament All Media de campagne gebiedspromotie voor de nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen in Meppel ontwikkeld. Op een paar minuten fietsen van het centrum bouwt de gemeente Meppel de wijk Nieuwveense Landen. Het wordt een nieuwbouwwijk die past bij de gemeente Meppel en die straks dezelfde mix heeft van stad en dorp. Elke buurt krijgt een eigen sfeer.

Een belangrijk onderdeel uit de campagne zijn de aansprekende doelgroepbeelden waarmee de lezers zich kunnen identificeren. We hebben een serie beelden gefotografeerd van een man, vrouw en kind in wisselende samenstelling al dan niet met een tablet of smartphone. Het fotomateriaal wordt gebruikt ter promotie van de nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen in zowel online als offline communicatiemiddelen, zoals op de website www.meppelwoont.nl, in nieuwsbrieven, posters, advertenties, etc.

Wat komt er zoal kijken bij de organisatie van een fotoshoot? Ik geef je graag een kijkje in onze (communicatie) keuken en wellicht dat je hiermee inspiratie op doet voor je eigen nieuwbouwcampagnes.

In de briefing aan geselecteerde castingbureaus was het erg belangrijk om een goede omschrijving te geven van het type model waar we naar op zoek waren en de brede doelgroep die aangesproken gaat worden, daar het hier de verkoop van nieuwbouwhuizen in Meppel betreft. De projectmanager selecteerde tezamen met de accountmanager en art director op basis van het type opdracht de fotograaf, visagiste en haar/kledingstyliste. De fotocrew bestond uit een fotograaf, visagiste en haar/kledingstyliste, art director, projectmanager en accountmanager.

Allereerst is er tezamen met de fotocrew op basis van de briefing gestart met de selectie van modellen en het uitschetsen van fotosettings. Qua visagie/make-up en kleding is er bewust gekozen voor een rustige en naturel look van de modellen.

Nadat de modellen geselecteerd en afgestemd waren met de opdrachtgever is er gelijk gekeken naar beschikbaarheidsdata tbv de fotoshoot. Hierbij is het van belang dat de modellen zonder make-up op locatie arriveren en zij voorafgaand aan de fotoshoot het haar niet verven.

Wat komt er bij kijken

Bij de keuze van kledingstukken voor de modellen was het belangrijk om te kiezen voor neutrale kleding die de modellen zelf lekker zit en de ‘thuis’ situatie onderstrepen. Om de naturel look zo goed mogelijk te benadrukken was rode, geblokte, gestreepte of glimmende kleding niet gewenst, dus ook geen kleding met teksten en logo’s erop.

Nadat de definitieve settings waren afgestemd, is er een timetable en een lijst opgesteld met benodigde props. Props zijn gebruiksvoorwerpen en decorstukken. Hierbij moet gedacht worden aan o.a. een 2-zits bank, vloerkleed, schapenvacht, Ipad, smartphone, ordner, boek, tijdschrift, theemokken, speelgoed. Aangezien er sprake was van een beperkt budget voor de aanschaf van props, is er voor gekozen om via Marktplaats een tweedehandse bank en vloerkleed aan te schaffen. Voor de bank is er een splinternieuwe witte hoes gekocht. De overige props werden door de fotocrew zelf meegenomen van huis. Zo heb je voor een minimaal budget een zo goed als nieuwe bank en vloerkleed.

Behind the scenes

De foto’s van de modellen zijn zo gefotografeerd dat ze makkelijk te combineren zijn met de illustratieve elementen van MeppelWoont. Allereerst werd er gestart met de visagie en haar/kledingstyling van het model Mariska en vervolgens het model Harry. In de tussentijd werd er gestart met het opbouwen van de eerste setting, waarna de fotograaf Paul de gehele setting mooi uitlichtte en afstelde.

Tijdens de fotoshoot staat de gehele fotocrew over de schouder van de fotograaf Paul mee te kijken en daar waar nodig is bij te stellen. Hierbij moet gedacht worden aan artdirections van Rymer aangaande de wisselende samenstelling van de modellen al dan niet met een tablet of smartphone. Studiolampen zijn erg warm, dus de visagiste Lydia moest regelmatig de glimmende gezichten licht afpoederen. Ook werd er gelet op de kleding en het haarkapsel van de modellen; liever geen kreukels in de kleding en geen wapperende haren, omdat de foto’s vrijstaand gemaakt moeten worden. Je kon direct zien dat we te maken hadden met professionele modellen; ze bleven rustig en ontspannen en aan een half woord van de fotograaf hadden ze genoeg.

De sfeer

Het is erg belangrijk om een ontspannen sfeer op de fotosetting te behouden, omdat dit invloed heeft op de gezichtsexpressie van de modellen en dit terug te zien is op de foto’s. Het meisje Vera arriveerde samen met haar vader Dimitri tegen 13.00 uur. Na visagie en haar-/kledingstyling moest Vera even wachten, omdat op dat moment de volgende setting werd opgebouwd. Om de tijd te doden lag er een kleurboek en kleurpotloden voor haar klaar, zodat zij in de tussentijd iets moois kon kleuren. Daarnaast komt dit ook ten goede van de foto’s, want kinderen zijn het mooist als ze zichzelf zijn. Met haar papa in de buurt verliep dit prima. Het was dan ook al met al een geslaagde fotoshoot dat mooi beeldmateriaal heeft opgeleverd.

Nadat alle settings gefotografeerd waren, ging fotograaf Paul aan de slag met het maken van een groffe voorselectie uit de diverse settings. Vervolgens heeft Rymer de voorselectie gemaakt en is deze voor akkoord naar onze opdrachtgever gegaan voor een definitieve keuze uit deze fotoselectie.

Wil je het eindresultaat van de fotoshoot zien? Kijk binnenkort op de website www.meppelwoont.nl

Het team:

Meppel Woont Crew Foto

 

Auteur: Shirley Vecht

sv